Uit in Nijmegen

Nijmegen is een prachtige stad waar veel te beleven is. Het is de oudste stad van Nederland en op vele plekken zijn de bewijzen van de rijke geschiedenis te zien. Maar Nijmegen is ook echt een stad van nu met een ruim aanbod aan winkels, horecagelegenheden, natuur en ontspanningsmogelijkheden.
 • Waalkade

  De Waalkade staat synoniem voor gezellig eten, borrelen en een terrasje pakken. Dit gecombineerd met een spectaculair uitzicht over de waal zorgt voor een unieke ambiance. Zowel in de winter als in de zomer is het voor iedereen heerlijk vertoeven. De vroegere bedrijvigheid aan de kade heeft nu plaats gemaakt voor eigentijdse activiteiten. De historische panden, het moderne Holland Casino Nijmegen, de grand-cafés en de vele restaurants geven de kade allure en aanzien.

   

 • Goffertpark

  In 1939 werd het Goffertpark officieel geopend door Prins Bernard. Nog steeds is het Goffertpark een oase van rust in de bruisende stad Nijmegen. In oude bomen leven dieren als de grote bonte specht en de eekhoorn.

  Maar niet overal is het stil in het park. Kinderen genieten van de gezellige beestenboel bij Kinderboerderij De Goffert. In het park is onder meer een zwembad, rosarium, skeelerbaan, restaurant en speelweide. Soms vinden bij het openluchttheater spectaculaire concerten plaats, zoals een concert van de bekende zanger Bruce Springsteen. In het park ligt ook het Goffertstadion van de Nijmeegse voetbalclub N.E.C.

   

 • Valkhof park

  Het park is aan het einde van de achttiende en begin negentiende eeuw aangelegd op en rond de resten van de Valkhofburcht. Het is ontworpen in Engelse landschapsstijl door de Haarlemse landschapsarchitect J.D. Zocher senior. In het park bleven van de burcht de Sint-Nicolaaskapel bewaard en resten van de Sint-Maartenskapel, ook wel de Barbarossaruïne genoemd.

   

  Het park ligt aan de rand van de stuwwal uit het Saale-glaciaal op een plek die vroeger Hoenderberg genoemd werd en waarop een schans gelegen was. Het park ligt naast het Valkhof. Oorspronkelijk had het park een tweemaal groter oppervlak dan vandaag de dag. Bij de aanleg van de oprit naar de Waalbrug in 1935/36 werd het park gehalveerd en werd in dat gedeelte in het midden een verkeersplein aangelegd het Keizer Lodewijkplein naar Lodewijk de Vrome.

 • Lange Hezelstraat

  De Hezelstraten, bestaand uit de Stikke & Lange Hezelstraat, is een uniek winkelgebied in het centrum van Nijmegen. Van oudsher zijn hier de speciaalzaken van de stad gevestigd. De Hezelstraat is trots op het feit dat zij de oudste winkelstraat van Nederland is. In de tijd van de Romeinen was het al de belangrijkste handelsstraat van Noviomagum. Deze historie ademt het gebied nog steeds uit. Wat niet betekent dat het niet jong en modern is.

   

  De diversiteit van de winkels is enorm, van brocante tot koffie & thee, van kaas tot exclusieve sieraden. De gezellige terrassen en de unieke restaurants zijn op zich al een reden om de Hezelstraten te bezoeken.

 • Ooijpolder

  Maak kennis met nieuwsgierige koeien, adem de geur van pas gemaaid gras in, klauter over een afrastering en geniet van het landschap zonder hinder van auto’s en fietsers. Wees welkom in de Ooijpolder en probeer de 8 wandelroutes over boerenland uit!

   

  De routes variëren in lengte van 3 tot 10 kilometer en leiden langs opvallende elementen in het landschap. Omdat de routes veelal over boerenland lopen, worden ze onderhouden door de boeren uit het gebied.

 • Museum Valkhof

  Het mooiste van Romeins Nederland, een kleurrijke collectie moderne kunst en een prachtige verzameling oude kunst. Veel aandacht voor de roemruchte geschiedenis van Nijmegen met de Valkhofburcht van Karel de Grote. Je komt alles te weten over het Romeinse leger en het leven van alledag toen Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland was. Ook kun je genieten van Pop Art en hedendaags Expressionisme, eeuwenoude schilderijen, prenten en kunstnijverheid. Vaste presentaties en wisselexposities in een schitterend modern gebouw.

   

  www.museumhetvalkhof.nl/

 • Honigcomplex

  De place to be is sinds zo’n 3 jaar het Honigcomplex, gelegen aan de Waal in de wijk Waterkwartier. De voormalige fabriek is nu een bruisende omgeving op het gebied van kunst en cultuur. Het ademt nog steeds de industriële sfeer uit en de historie van het complex zie je overal terug. Ooit zullen er op deze plek woonhuizen komen te staan maar die plannen zijn in ieder geval uitgesteld tot 2022. Er is van alles te doen op het Honigcomplex en er zitten tal van kleine ondernemingen. Wekelijks zijn er kleine en grote evenementen die je bij kunt wonen. Zo zit er onder meer bierbrouwerij Stoom, restaurant de Meesterproef, galerie Bart en nog veel meer.

   

  www.honigcomplex.nl/

 • Kronenburgerpark

  Het negentiende Eeuwse historische stadspark Kronenburgerpark was vroeger onderdeel van een bolwerk. De oude verdedigingstoren uit de vijftiende eeuw is hier een duidelijke verwijzing van. Het Kronenburgerpark een glooiend landschap zien, waarin Engelse stijlen zijn toegepast. Kronkelende paden leiden je de weg langs vijverpartijen, fonteinen, een speeltuin, een hertenkamp en zelfs een waterval.

   

  www.kronenburgerpark-nijmegen.nl/

 • Sint-Stevenskerk

  De oudste kerk van Nijmegen is de Grote of Sint-Stevenskerk. Doordat hij werd gebouwd op iets hoger gelegen Hundisburg heuvel lijkt hij nog iets groter de werkelijke één-en-zeventig meter. De eerste steen van deze kerk werd hoogstwaarschijnlijk al in de dertiende eeuw gelegd. Maar door de eeuwen heen is er wel het één en ander aangepast, verbouwd of gerestaureerd. De ergste schade werd geleden tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Het heeft vervolgens jaren geduurd voordat de kerk weer opgeknapt was. De Stevenskerk, zoals hij door de inwoners van Nijmegen wordt genoemd, is nog altijd functioneel voor verschillende religieuze diensten. En ook bewonderaars kunnen er terecht. De mooiste bezienswaardigheden van de Grote of Sint-Stevenskerk zijn onder andere de graftombe van Catharina van Bourbon, de middeleeuwse muurschildering in de zuiderkapel, het Köningsorgel, de drieluik Calvarieberg en de zeventiende eeuwse herengestoelte van Cornelis Hermansz.

   

  www.stevenskerk.nl/

 • Lux

  LUX is het arthouse voor film, debat, theater, muziek, dans en educatie. Momenteel heeft LUX zes filmzalen en een theaterzaal voor de verschillende programma onderdelen. Vanaf 1 september komen daar twee cursusruimtes en een filmzaal bij in het kassagebouw van LUX, met vooral als doel een uitbreiding te realiseren van de educatieve programma’s.

   

  www.lux-nijmegen.nl/

 • boek een kamer
 • Boek een kamer